Fællesgravsmonument

Tranemosestenen
Stenen er fundet på gammel præstegårdsjord i Tranemosen. Den er bearbejdet til et gravmonument i samarbejde mellem menighedsrådet og billedhugger John Rud fra Fårevejle.

En del af arven efter Margrethe Andersen, Illerup, har været brugt til finansiering af dette monument. Den anden del blev brugt til ophængning af den nye klokke i 1997.

Margrethe Andersen var født i 1915 ud af en søskendeflok på 6-7 børn. Som 7-årig blev hun adopteret af Karen Marie Jensen, som havde en privatskole i Illerup. Herved mistede hun al kontakt til sin familie. Da hun senere blev alene, forsøgte hun at genoptage kontakten til sine søskende, men de ville ikke kendes ved hende.

Hun kom i Raklev Kirke hver søndag, hvor hun havde sin faste plads. Også på kirkegården kom hun flere gange om ugen. Her fulgte hun med i alt, hvad der foregik.

En meget spartansk levevis af hendes plejemor og senere også af hende selv gjorde, at hun havde en betydelig formue ved sin død. Den testamenterede hun Raklev Kirke til udsmykning og lignende.

John Rud er autodidakt billedhugger. Hans værker kan, foruden på Raklev Kirkegård, opleves i byen på Synscenter Refsnæs, biblioteket og Unibank.